Skip to main content

Krškopoljc

Specialiteta naše hiše je krškopoljski prašič, edina ohranjena slovenska avtohtona pasma prašiča, ki izhaja iz tega okolja (Krško polje). Meso krškopoljcev ima dokazano boljše razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, je bolj zdravo, sočno, aromatično ter mehko, kot meso drugih pasem.

Krškopoljski prašič kot avtohtona pasma

Zakon o živinoreji opredeljuje krškopoljskega prašiča kot avtohtono pasmo. Slikovno je bila izpričana vsaj od sredine 19. stoletja dalje. Kmetje se kljub pritiskom reji krškopoljcev, ki je bila za lastno oskrbo izjemnega pomena, niso hoteli odreči.

Zelo kakovostno sveže in dimljeno meso ter slanina, obilna količina masti, ocvirki, krvavice, klobase in žolca, uporaba svinjskih črev za klobase, v obutev predelana koža, v tobačnico posušen svinjski mehur in v krtače izdelane svinjske ščetine so skromnega, prilagodljivega in odpornega krškopoljca umeščali v sam vrh pomembnosti rejnih živali. Prašič je tudi edina rejna žival, ki so ji v svinjskih kuhinjah hrano posebej kuhali.

Reja prašičev je bila v Posavju pomembna gospodarska dejavnost, bistvenega pomena za samooskrbo in preživetje. Med večjimi prazniki so bile koline, ko je miza bogato obložena. Še danes pomeni prašič simbol obilja, bogastva, sreče in zadovoljstva.

Tekst je vzet iz publikacije Od svinje do votivnega prašička, od rečnih poti do testenega ptička dr. Ivanke Počkar, etnologinje v Posavskem muzeju Brežice ter prejemnice Murkove nagrade.

  • Gostilna Kunst, Krško
  • Pon - Sob
    07:00 - 22:00
  • Ob nedeljah in praznikih zaprto
  • Malice
    9:30 - 12:30
  • Kosilo
    11:30 - 15:00
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Hotel Kunst, Krško
  • Non-stop
  • Ulica Mladinskih del. Brigad 1
    8273, Leskovec pri Krškem
  • Delovni čas:
    Pon. - Sob. od 7:00 - 22:00
  • +386 (0)7 488 03 18
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Sledite nam

Naroči se na novice